Vrste joge

U velikom staroindijskom epu „Bhagavad Gita“ opisuje se sedamnaest vrsta joge od kojih ćemo pomenuti nekoliko najznačajnijih:

Om  Hatha Joga

Joga koju većina ljudi danas poznaje zove se Ha-tha joga i sastoji se od položaja (asana) i vežbi u pokretu koje su usklađene sa disanjem, kao i vežbi disanja (prana jama) koje se uglavnom izvode u sedećem položaju. Joga razlikuje 5 osnovnih energija koje upravljaju različitim aktivnostima tela. Praktikovanjem hatha joge postiže se njihovo usklađivanje, a to se pozitivno odražava na psihičko stanje aspiranta. Kada neusklađenost energija u telu duže opstaje, čovek nema snage da usredsređeno i staloženo obavlja životne zadatke, oseća se „razbijeno“, a energije u njegovom suptilnom telu su takođe neusklađene. Pre ili kasnije, ova neravnoteža se odražava i na fizičko telo. Svakako  da razloge za nastanak energetskog disbalansa treba tražiti mnogo dublje u samoj psihi pojedinca, njegovom karakteru, ali to je u domenu  drugih vrsta joge.

Postoje primeri koji dokazuju suptilnu povezanost između stanja svesti i energija koje vladaju u nama i svakodnevnih situacija. Vežbajući jogu mnogi su uspeli da reše neke životne probleme, iako se nisu njima bavili na drugačiji način. Praktikovanjem joge prikupljaju se razbijene energije u telu i vraća se sposobnost usredsređivanja, pažnja više nije raspršena, postiže se unutrašnji mir, jača sposobnost uvida. Poreklo izraza hatha dolazi od reči ha što znači Sunce tha što znači Mesec.  Tako da hatha označava harmonizovanje dva toka energije, mentalne (mesečeve) i vitalne (sunčeve). Kontrola i ovladavanje telom vodi kontroli i ovladavanju mislima. Hatha joga je najpoznatiji pravac joge na Zapadu.

 OmMantra Joga

Koristi zvuk kao metod pročišćenja uma i oslobađanje od potisnutih impresija (samskare). Prema starim izvorima, postoji veliki broj mantri čije ponavljanje može dati različite rezultate. Mantre su sačinjene od slogova čije sazvučje proizvodi određenu vibraciju i deluje na najsuptilnije delove našeg bića. Mantre mogu koristiti vežbanju memorije i učvršćivanju sebe u postojanosti svojih zamisli, takođe mogu doprineti razvoju misaonosti, jačanju volje, poboljšanju zdravlja na svim nivoima. Za najpoznatiju univerzalnu mantru smatra se mantra OM koja označava najviši pojam uzvišenosti i koren večite mudrosti.

OmGjana Joga

Gjana ili Đnana joga razlučivanja, ili joga uvida. Spoznavanjem sopstvene prirode putem razmišljanja i kontenplacije i razlučivanjem istine od neistine nastoji se da se dosegne sama suština i svrha postojanja. Ovaj vid prakse zahteva duboko iskustvo života i iznad svega čisto srce. Upuštati se u ovu vrstu kontenplacije bez prethodne pripreme može biti opasno po duhovni razvoj aspiranta. Sagledavanje, recimo, prolaznosti svega u životu može dovesti pojedinca u osećanje besmisla, apatičnosti i depresije. Krajnji cilj Gjana joge je sagledavanje jedinstva sa svim ljudima i stvarima u životu iz koje nastaje beskrajna ljubav – karuna.

OmKarma Joga

Karma joga je joga u akciji. Ova vrsta joge podrazumeva nesebičan rad i aktivnost koji nisu motivisani nikakvom nagradom. To ne znači da treba dozvoliti da drugi nezasluženo koriste našu energiju, jer to nije dobro za njihov, a ni za naš duhovni razvoj, ali ako „adekvatna“ nagrada izostane, to treba mirno prihvatiti. Ideal Karma joge iskazuje se kroz živote taoističkih, čanističkih i zen budističkih učitelja. Kada u sebi razvijemo unutrašnji stav da svakodnevne poslove obavljamo bez namernog napora ili svrsishodnosti to Taoisti nazivaju wu-wei (nedelanje). Veliki umetnici drevne Indije često nisu potpisivali svoja dela, nisu se vezivali za svoje talente niti tražili priznanja. Uživali su u kreativnom radu nedoživljavajući sebe kao nekoga ko radi, već nekoga kroz koga se dela.

OmBhakti Joga

Bhakti joga je joga predanosti Bogu. Ovo je najzahtevniji oblik joge u kome nema mesta za rezervisanost bilo kakve prirode. Bhakte nastoje da delaju, osećaju i razmišljaju održavajući sve vreme svesnost o Bogu. Sve u životu prihvataju kao Božiju milost i mogućnost da pročiste dušu i tako se približe Bogu. Podsećanja na Boga, razmišljanje o Bogu, pevanje Božijeg imena, prepoznavanje Božije volje u svemu, postulati su Bhakti joge.

OmRadža Joga

Radža joga, u prevodu Kraljevska joga, je duhovni put koji vodi do realizacije kroz disciplinu, samouzdržavanje i beskompromisnu kontrolu uma. Sam naziv ove joge govori o tome koliko je ona zahtevna. Teško da se danas u doba Kali juge (to je vreme velikog stresa, konfuzije i uznemirenosti) može naći čovek koji bi bio u stanju da ispoštuje principe Radža joge.

 

ShivaPomenuli smo najznačajnije vrste joge. Hatha joga koja se bavi telom i usklađivanjem energija neophodna je osnova za dalji duhovni razvoj ako čovek želi da se svesno kreće tim putem. Gjana joga odgovara intelektualnom tipu ličnosti, Bhakti joga emotivnom, Karma joga je najprikladnija za dinamične i preduzimljive osobe koje ne drži mesto i nemaju strpljenja da meditiraju, Radža joga – mističnom i jasno determinisanom tipu ličnosti koji se odlikuje snažnom voljom. Svi u sebi nosimo od svega po malo. Ipak, neka od pomenutih karakteristika dominira, pa u skladu sa tim možemo sebi odrediti najprikladniji put. Postoje i druge vrste joge: Nada joga, Krija joga, Jantra joga, Kundalini joga. Hatha, Krija, Mantra, Jantra i Kundalini joga ulaze u sastav veoma sveobuhvatnog i bogatog sistema Tantra joge.