Zašto joga?

Zašto joga? Ovo pitanje postavi svako ko želi da počne da se bavi jogom. Navešćemo 10 razloga za bavljenje jogom, ovu listu zasnovanu na kliničkim ispitivanjima timovima lekara koji su se bavili profilaktičkim i terapeutskim vrednostima joge, sastavila je i objavila do sada najznačajnija asocijacija učitelja joge u svetu “Yoga Alliance”.

OSLOBAĐANJE OD STRESA

Joga oslobađa fizičkih posledica stresa koji se nataložio u telu: putem relaksacije i smanjenja nivoa kortizola tj. hormona stresa. Na to se nadovezuju pozitivni efekti koji se iskazuju smanjivanjem visokog krvnog pritiska i broja otkucaja srca, poboljšavaju se digestivne funkcije i jača imunološki sistem, smanjuju se simptomi anksioznosti, depresije, vrtoglavice, astme i nesanice.

SMANJENJE BOLA

– Ispitivanja su pokazala da joga položaji – asane, kao i meditacija ili njihova kombinacija, smanjuju bol kod obolelih od raka, multipleks skleroze, autoimunih oboljenja, artritisa, bolova u leđima i vratu, koji se u današnje vreme najčešće javljaju kod ljudi koji dugo vremena provode u sedećem položaju i kod drugih hroničnih oboljenja.

BOLJE DISANJE

– Joga nas uči da pravilno dišemo. Lagano i duboko disanje pospešuje vitalnost, funkciju pluća i olakšava opuštanje.

GIPKOST

– Joga daje gipko telo, veću pokretljivost, usklađenost pokreta i smanjuje bolove u zglobovima.

DAJE SNAGU

– Joga položaji – asane, aktiviraju svaki mišić, od “glave do pete” i na taj način jačaju celo naše telo. Takođe smanjuju mišićnu tenziju.

REGULIŠE TELESNU TEŽINU

– Čak i veoma lake vežbe utiču na nivo kortizola u telu, brže sagoreva višak kalorija i redukuju nagomilani stres, što pospešuje smanjenje telesne težine. Joga podstiče zdrav način ishrane i pomaže u stvarnaju zdravih navika i samopouzdanja.

POSPEŠUJE CIRKULACIJU

– Podstiče cirkulaciju krvi i povećava oksigenizaciju ćelija u organizmu.

KARDIOVASKULARNA POBOLJŠANJA

– Lake vežbe joge mogu poboljšati kardiovaskularnu kondiciju smanjenjem broja otkucaja srca, povećanjem izdržljivosti, kao i povećanjem nivoa kiseonika koji se jogičkim tehnikama disanja unosi u telo.

BOLJE DRŽANJE TELA

– Joga popravlja i ispravlja nepravilo držanje tela, dok stojimo, hodami ili sedimo, što oslobađa tenzije i neprijatnosti.

RAZVIJANJE OSEĆAJA SADAŠNJEG TRENUTKA

– Svesniji smo sebe i onoga što se dešava u nama, kao i svoje okoline. Na taj način joga nas osposobljava da pravilno reagujemo na stresne situacije u životu. Omogućava nam bolju koordinaciju i brzinu reakcija i pospešuje memoriju